OFICIÁLNÍ STANOVISKO K REGULACI KRATOMU A PRODEJI NEZLETILÝM

Kratom (Mitragyna speciosa) je tropická rostlina, která se tradičně používá v jihovýchodní Asii pro své stimulační a analgetické účinky. V posledních letech získal kratom popularitu i na západě jako doplněk stravy pro zlepšení nálady, úlevu od bolesti a zvýšení energie. 

Kratom a řízení

Řízení pod vlivem kratomu představuje řadu rizik, které mohou ohrozit nejen řidiče, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Mezi hlavní rizika patří:

➡️ Zhoršení reakční doby: Užívání kratomu může prodloužit reakční dobu, což ztěžuje rychlé a adekvátní reakce na situace na silnici.
➡️ Pozornost a koncentrace: Kratom může narušit schopnost udržet pozornost a koncentraci, což je klíčové pro bezpečné řízení.
➡️ Ospalost a únava: Sedativní účinky kratomu mohou způsobit ospalost, což zvyšuje riziko usnutí za volantem.
➡️ Koordinace: Kratom může narušit motorické dovednosti a koordinaci, což může vést k nebezpečným manévrům na silnici.
➡️ Emoční a psychické účinky: Kratom může u některých jedinců vyvolat úzkost nebo podrážděnost, což může vést k agresivnímu řízení nebo špatným rozhodnutím.

Právní důsledky

V mnoha zemích není užívání kratomu regulováno stejným způsobem jako alkohol nebo jiné drogy. Nicméně, řízení pod vlivem jakékoli látky, která zhoršuje schopnost řídit, může být trestné. V případě nehody nebo dopravní kontroly může být zjištěno, že řidič byl pod vlivem kratomu, což může vést k právním důsledkům, jako jsou pokuty, odebrání řidičského průkazu nebo dokonce trestní stíhání.

Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami.

Newerse.