OFICIÁLNÍ STANOVISKO K REGULACI KRATOMU A PRODEJI NEZLETILÝM

Kratom (Mitragyna speciosa) je rostlina původem z jihovýchodní Asie, která je známá především pro své stimulační a analgetické účinky. Jednou z forem kratomu, která se stává stále populárnější, je kratomový extrakt.

Kratomový extrakt je koncentrovaná forma účinných látek obsažených v listech kratomu, jako jsou alkaloidy a další aktivní sloučeniny. Pro výrobu kratomového extraktu existuje vícero metod.

  1. Extrakce rozpouštědlem: Tento proces zahrnuje rozpuštění sušených listů kratomu v rozpouštědle, jako je ethanol nebo isopropanol. Následně se roztok filtrovaný a destilovaný, aby se odstranily nečistoty a získal se koncentrovaný extrakt.
  2. Vodní extrakce: Tento proces využívá vodu k extrakci účinných látek z listů kratomu. Sušené listy se vaří ve vodě po dobu několika hodin, čímž se uvolňují alkaloidy do roztoku. Poté se roztok filtrovaný a zredukován na menší objem, aby se získal koncentrovaný extrakt.
  3. Použití extrakčních zařízení: Existují také specializovaná extrakční zařízení, která umožňují extrakci účinných látek z listů kratomu pomocí tlaku, tepla nebo chemických rozpouštědel.

Vyzvedněte si náš kratom na jednom z výdejních míst Zásilkovny nebo České pošty | Realkratom.cz

Účinky kratomového extraktu bývají obvykle silnější než u běžného kratomu ve formu prášku nebo tablet, jelikož je zde vyšší koncentrace aktivních látek. Jedná se ale také o rizikovější formu, jelikož zde může snadněji dojít k předávkování.

Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami.

Newerse.